@

External Device Box

Q & A -- Troubleshooting
Q1. Cannot find the parallel kit's external drive?
Q2. How to make the transfer rate faster?
Q3. Printer cannot work with the external IDE Kit on Windows NT?
Q4. Is the parallel port to IDE kit cable designed specially?
Q5. Are CD-R / CD-RW drives supported?
Q6. Does the parallel to IDE kit Win 95 driver support FAT 32 for large drives?
Q7. How to make a NEW hard disk drive workable?
Q8. The external PARALLEL IDE Kit cannot work on IBM PS/2 58 486
SLC2 Computer.
Q9. Is there a way to use the IDE parallel port box on the second printer
port (LPT2:) of my PC ?
Q10. Does the external Parallel IDE kit support protected mode 32-bit driver for WIN95?
How to install it?
Q11. How to install the external PARALLEL kit on WinNT 4.0?
Q12: Does the external PARALLEL kit supports CD changer?
Q13. I can use the external Hard disk via the parallel port without anyproblem. However, I cannot link the other computer by using the Lapland program through the external box of the Harddisk.


Q1. Cannot find the parallel kit's external drive?
Ans:

Please check if the following H/W installations are correct:
a. the flat cable between our converter and drive is connected with correct position. (pin1-2is connected to pin1-2 correctly)
b. the printer cable between our converter and PC parallel port is connected to correct port. Please check if the printer cable is connected to our converter's "TO COMPUTER" connector.
c. did support the power to our converter.
d. did support the power to the drive.
e. Remember to power on the drive before the PC system is  powered on.
f. Printer cable length, less than three feet is preferred.
g. Please use the BIOS SETUP to set the PARALLEL PORT MODE to be EPP (if there are V1.9 and V1.7 two options, please select V1.9), or NORMAL (may be SPP), don set it to be ECP only mode.
h. If case g. can not solve your question, please specify the /Z14 option  for the device driver and reboot again.

@

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q2. How to make the transfer rate faster?
Ans.

Our drivers support the following parallel I/O mode, and they will
detect & select the best mode automatically.
EPP mode (fastest)
BI-DIRECTION mode .
UNI-DIRECTION mode .
NIBBLE mode (slowest)
If you need the fastest speed, please enter to BIOS SETUP to setup your parallel port I/O mode to be EPP only ECP/EPP or EPP/SPP, DON'T set it to ECP only.

       

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]



Q3. Printer cannot work with the external IDE Kit on Windows NT?
Ans.

The NT design algorithm does not allow two more different s/w drivers to share the same H/W. So when our s/w driver is booted before printer driver, the NT system will not allocate the printer port resource to printer driver, because the resource has been allocated to KingByte s/w driver. If you need to use the external parallel devices and printer at the same time, I suggest you to install two different printer ports, and install these two devices on the different printer port.

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]
    



Q4. Is the parallel port to IDE kit cable designed specially?
Ans.
The PARALLEL TO IDE Kit's cable (between PC and the external storage
box) is just the same as the general printer cable. The cable is a standard
parallel 25 pin to 25 pin, no special definition. The 4-feet length is
suggested

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q5. Are CD-R / CD-RW drives supported?
Ans.
Yes, the CD-R / CD-RW drives are supported. But these drives have the
transfer rate limitation, if the transfer rate is too slow the WRITING will
not be successful. So the external parallel kit for these drives are only
worked on EPP environment. Please be sure your PC system does support
EPP I/O mode. Please refer to QUESTION 2. to make the transfer rate faster.

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q6.

Does the parallel to IDE kit Win 95 driver support FAT 32 for large
drives?

@
Ans.
Our Win95 driver doesn't care FAT32 or FAT16, it is cared by the
Operating System. FAT32 is supported from WIN95 OSR2 version, so if your
external disk drive is created to be FAT32 large partitions, it will be
only able to be accessed in this WIN95 version. By the way, the current DOS
does not support 32-bit FAT, if you create the 32-bit FAT DOS partitions,
they will not be accessed on DOS too.

@

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q7. How to make a NEW hard disk drive workable?
Ans.
If your external disk drive is new, I hope you to PARTITION it with
FDISK utility, and FORMAT these new created partitions with FORMAT utility.

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q8. The external PARALLEL IDE Kit cannot work on IBM PS/2 58 486 SLC2
computer.

@
Ans.
IBM PS/2 computers are "a little different" using parallel port and
they have a special configuration for the parallel port.
The solution is:
      1.Get the Reference Diskette for IBM PS/2 model.
      2.Insert it in the drive unit.
      3.Turn on the computer.
      4.In "Main Menu" select "4. Set Configuration"
      5.Then select "2. Change Configuration"
      6.Go to "Parallel Port DMA Arbitration Level" using down arrow.
      7.Press F6 key until get <disabled>.
      8.Press F10 key to save configuration.
      9.Press F3 key until exit configuration utility.
    10.Restart the computer, and go on.
Then, PS/2 port can be manipulated as "SPP mode".


[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q9. Is there a way to use the IDE parallel port box on the second printer
port (LPT2:) of my PC ?


Ans.
The driver can auto-detect which parallel port the drive is attached.
User don't care which hardware parallel port address is configured
currently.

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q10.

Does the external Parallel IDE kit support protected mode 32-bit
driver for WIN95? How to install it?

@
Ans.
Yes, this kit does support protected mode 32-bit driver for Windows 95
& Windows NT. Please install the WIN95 driver "KBIDE.MPD" on your WIN95
system only, DON'T install the DOS version drivers in the CONFIG.SYS file.
The "KBIDE.MPD" Win95 version driver installation procedures are described
in WIN95\README.W95. Please also refer to WINNT\README.NT for WinNT
installations.

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q11. How to install the external PARALLEL kit on WinNT 4.0?
Ans.
Please follow the procedures described in WINNT\README.NT to install
the "KBIDE.SYS" NT driver. Be careful, that the WIN NT 4.0 and WIN NT 3.51
installation procedure is different.

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q12:Does the external PARALLEL kit supports CD changer?
Ans.
CD-Changer needs special handling for its all slots, sorry we do not
support this special handling, and treat all this kind of CD-changer to be
a standard CD-ROM drive, so user can just only see the first unit.

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]


Q13. I can use the external Hard disk via the parallel port without any problem. However, I cannot link the other computer by using the Lapland program through the external box of the Harddisk.


Ans.
Both the h/w designed algorithm is not consistent (compatible), so the
Lapland cable cannot be connected through the KingByte external box.

                                                     

[RETURN Q&A List][Raid Subsystem Q&A][Install Menu]

                 

@

Raid Subsystem

Q & A -- Troubleshooting

Q1. How to create a RIAD with spare disk.
Q2. How to adding a spare disk to exist RAID.
Q3. I using ST-19101W 9GB 10000-RPM hard drive in RAID system and I always lose my disks when power on RAID system.
Q4. The speed too slow when I initialize RAID.
Q5. Connect RAID system with 81 GB capacity to SUN station, using Solaris 2.6.
The system report only 17 GB capacity.
Q6. Using three 9 GB hard drives in RAID system doing RAID5. Could not create
partition for all capacity (18 GB), only can create and report 8 GB from Windows NT,and could not be formatting when install Windows NT 4.0 first time.

@


Q1:How to create a RIAD with spare disk.

a:Put all hard drives that will be creating RAID to RAID system expect spare disk.
b:Power on RAID system.
c:Using Quick Setup to creating and initialize the RAID.
d:Power off RAID system when initialize done.
e:Put spare hard drive into the slot.
f:Power on RAID system.
g:The RAID system will automatically detect the new hard drive and set to spare.

                                          

[RETURN Q&A List][External Device Box Q&A][Install Menu]


Q2:How to adding a spare disk to exist RAID.

Solution:
a:Power off RAID system.
b:Put spare hard drive into the slot.
c:Power on RAID system.
d:The RAID system will automatically detect the new hard drive and set to spare.

[RETURN Q&A List][External Device Box][Install Menu]


Q3: I using ST-19101W 9GB 10000-RPM hard drive in RAID system and
I always lose my disks when power on RAID system.

@

a.Customer use large capacity and high rotation speed hard drives
   (i.e. ST19171W, ST19101W, DCHS09U), the hard drives will need
   more start time for motor spin up when power on.
b.This will be marked off-line when timeout for RAID system.

c.Solution:Set the delay motor start option on your hard drives and they
   will wait for RAID system to send the start unit command to spin up.

[RETURN Q&A List][External Device Box Q&A][Install Menu]


Q4:The speed too slow when I initialize RAID.

Solution:Two option "Write Verify" and "Write" in menu "Rebuild Cmd" to
control the write command, if set to "Write Verify" the default, the RAID
system will do verify after write command when initialize and rebuild.
This will more stable and error free for some hard drives. But will slow down
the initialize and rebuild. Set to "Write", the RAID system will not do verify
lafter write command when initialize and rebuild. This will speed up the
initialize and rebuild. We recommend that set to 'Write" when do initialize to
speed up and set to "Write Verify" when normally using.

[RETURN Q&A List][External Device Box Q&A][Install Menu]


@

Q5: Connect RAID system with 81 GB capacity to SUN station, using Solaris 2.6.The system report only 17 GB capacity.

@

A large capacity array to SUN (large than 64GB) the SUN Solaris calculation
the capacity using one cylinder equal one megabyte but the cylinder number
maximum to 65536 (0-65535). If your capacity large than 64GB the operating
system will reset the cylinder number. Example, 81GB will report 17GB (81-64=17).
Solution:An option "Cyl Size" in "Utility" menu to solve the problem. Two options
"1MB" and "8MB", If set to "1MB" the default, RAID system report one cylinder
equal one megabyte to operating system. Set to "8MB", RAID system report one
cylinder equal eight megabytes to operating system. So, this can let the cylinder
number under 65536.

[RETURN Q&A List][External Device Box Q&A][Install Menu]


Q6: Using three 9 GB hard drives in RAID system doing RAID5. Could not create
partition for all capacity (18 GB), only can create and report 8 GB from Windows NT
, and could not be formatting when install Windows NT 4.0 first time.

The first time install Windows NT, it's boot partition can not be formatting large than
4096 MB. This is limitation for Windows NT boot partition. Because Windows NT
using FAT to boot at first time. If customer set to format to NTFS, this will be converting
at second time boot.
Solution:

Create Windows NT boot partition less than 4096 MB and formatting.
The other capacity can be partitioned and formatted when Windows NT installs complete.
Using RAID system as second hard drive. Install Windows NT to smaller single hard drive.

    [RETURN Q&A List][External Device Box Q&A][Install Menu]

@